Det sjunde inseglet

Det är omöjligt att avgöra vilken av Ingmar Bergmans alla filmer som är mest betydelsefull men ’Det sjunde inseglet’ är definitivt en film som har lämnat ett enormt avtryck efter sig. Man finner referenser till filmen i en lång rad andra filmer, allt från ’Monty Pythons galna värld’ och ’Yrrol’ till Schwarzeneggers ’Den siste actionhjälten’ och reklam för Manpower. Det många kanske inte känner till är att förlagan till filmen är Bergmans egen pjäs ’Trämålning’ som han skrev 1953-1954 för eleverna vid Malmö Stadsteaters elevskola och som från början var menad som en ren övningspjäs med en rad monologer. Filmens titel syftar på ett avsnitt ur Bibeln (Uppenbarelseboken) där Jesus bryter sju sigill för att slutligen kunna möta och bekämpa djävulen. Själv sa Bergman att han skrev den för att kontrollera sin egen dödsångest. ’Det sjunde inseglet’ blev Bergmans stora internationella genombrott och tog endast 35 dagar att spela in.

Spela schack med döden

Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år 2018, vilket naturligtvis kommer att uppmärksammas stort världen över med olika uppsättningar, nyinspelningar och bokutgivningar. Jubileumsåret startar redan denna höst och pågår till slutet av nästa år. Filmen själv har i år också redan 60 år på nacken. Trots detta är temat fortfarande lika aktuellt; människan, döden, gud och djävulen, det avskalade formatet med de dramatiskt svepande klädesplaggen, de korthuggna replikerna och det karga nordiska landskapet har blivit kännetecknande för en Bergman-film och även till viss del för svensk filmkonst. Mottagandet blev översvallande positivt, framför allt utomlands. De enda negativa reaktionerna kom från några surmagade svenska recensenter som exempelvis Hans Erik Hjertén, som kallade filmen ett misslyckande. Filmen medförde också att Bergman nu gick över från att producera glada, svenska komedier till att nästan uteslutande övergå till drama. Den mest dramatiska och välkända scenen i ’Det sjunde inseglet’ är självfallet när korsriddaren Antonius Block, spelad av Max von Sydow, återvänder från Digerdödens Europa bara för att möta Döden, spelad av Bengt Ekerot. Block övertalar Döden att spela ett parti schack i ett försök att vinna lite tid.

Och vad händer sen då

Tyvärr vet vi ju att man inte kan lura döden, det är det enda som alla människor har gemensamt. När det väl är dags kan det uppstå många svåra frågor, både för egen del men även om man får ta hand om någon annans dödsbo. De flesta människor vill i dessa situationer ha råd och stöd, gärna från någon som har lite koll och som kan vara behjälplig med de många praktiska bestyren som måste ordnas med. Sådant brukar vanligtvis en begravningsbyrå hjälpa till med. mer intressant fakta hittar du på begravningsbyråtips.se. Filmen ’Det sjunde inseglet’ slutar ju som bekant med den berömda scenen där Döden leder bort sina offer i en makaber dans. Vad som händer efteråt, både i filmen men också i verkliga livet, vet vi tack och lov ännu inget om. Denna film har genom åren tilldelats många priser och utmärkelser, bland annat juryns specialpris vid filmfestivalen i Cannes 1957 och blev även nominerad till Guldpalmen.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *