Filminspiration för fotografer

Som fotograf behöver du ständigt söka ny inspiration i omvärlden, från filmer och andra kreativa verk. Kanske du redan har ett antal favoritfilmer som inspirerat dig i din egen kreativa yrkeskarriär. I den svenska filmskatten finns ett antal verk som handlar om fotografer och deras liv, eller där filmerna har ett särskilt vackert foto som du kan lära dig av.

Stillbilder kan vara mycket inspirerande både för dig själv och andra. Hos fuji film kan du framkalla bilder från din digitalkamera och använda dessa för att göra fotoböcker eller förstoringar. Fördelen med fuji film är alla de val du har vad gäller produkter. Du kan här på ett enkelt sätt dela vidare den kreativa ådra du hittar i svenska filmer.

Svenska filmer som skildrar fotografer

Den svenska filmkonsten har haft stor internationell framgång sedan lång tid tillbaka. Vi möter ofta respekt i utlandet tack vare våra välkända och omtyckta regissörer, som Ingmar Bergman, Victor Sjöström och Mauritz Stiller. Vi har också en del populära samtida regissörer som har blivit uppskattade internationellt, som Jan Troell, Lukas Moodysson och Lasse Hallström.

För den som vill se filmer med fotografer i rollerna finns det många att välja mellan, även inom svensk kinematografi. ”Maria Larssons eviga ögonblick” från 2008 skildrar huvudpersonen Maria Larsson, som till att börja med lever med en våldsam och alkoholiserad make. Hon har en växande barnaskara och ett svårt liv. Men när hon vinner en kamera tar hennes liv en ny bana, från vilken det inte finns någon återvändo. Denna film om en fotograf belönades med hela fem Guldbaggar. Ett annat exempel är ”Bröllopsfotografen” från 2009. Den handlar om Robin som börjar arbeta som just bröllopsfotograf, vilket leder till romantiska förvecklingar.

Okategoriserade

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *