En man som heter Ove

Filmen är nominerad till Oscar

Filmen ”En man som heter Ove” hade premiär 25 december 2015. Den baseras på Fredrik Backmans succéroman med samma namn. Det finns flera partier som skiljer filmen från boken. Boken uppfattas av många som humoristisk medan filmen mer dramatisk. I det stora hela är det ändå samma underbara farbror Ove som vi får lära känna. Filmen är regisserad av Hannes Holm. Rolf Lassgård spelar Ove och som den färgstarka Parvaneh ser vi Bahar Pars. Filmen blev en stor publikframgång på de svenska biograferna och är den tredje mest sedda svenska filmen genom tiderna.

En prisbelönt film

Det är inte alla gånger filmkritikerna och publiken är överens om en film är bra eller inte. I det här fallet finns ingen tvekan. Alla älskar ”En man som heter Ove”. Filmen blev nominerad till hela sex stycken guldbaggar under 2016. Rolf Lassgård vann för bästa huvudroll och filmen belönades också för bästa smink. 2017 blir ett spännande år för alla som har varit med i skapandet då filmen blir Sveriges Oscarsbidrag. Lite överraskande eftersom ”Efterskalv” vann för bästa film på Guldbaggegalan. Nu håller vi tummarna att Ove charmar juryn i USA, precis som han gjorde på hemmaplan, och bärgar hem en åtråvärd statyett.

Kort om filmens handling

”En man som heter Ove” handlar givetvis om Ove. En vresig karl som tappat livsgnistan. Hans fru har dött och hon var hela hans värld. Eller som Ove själv förklarar det ”Han var en man av svart och vitt. Och hon var färg. All hans färg.” Berättelsen utspelar sig i både nutid och dåtid. Ove bor i ett typiskt svenskt villaområde och det värsta han vet är folk som inte följer regler. Varje morgon går Ove sin runda och kontrollerar att allt är i sin ordning och att ingen bryter mot reglerna. Så en dag flyttar nya grannar in i området och det är nu som vardagen ändras för vår älskade karaktär.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *