Låt den rätte komma in

Det är något speciellt med vampyrer

Låt den rätte komma in av författaren Johan Ajvide Lindqvist är något så ovanligt som en vampyrroman där handlingen utspelar sig i en Stockholmsförort. Det är en av de bäst säljande spänningsromanerna med ickerealistisk handling under de senaste decennierna. Framgången anses bero på den lyckade kontrasten mellan fantastik och socialrealism som ändå, på något sätt, passar ihop i den här romanen. Det otroliga känns nästan trovärdigt, precis som när skräckmästarna Clive Barker och Stephen King väver sina gastkramande berättelsetrådar. Låt den rätte komma in har filmatiserats två gånger, i en svensk och i en amerikansk version

Berättelsen blir TV-serie

Den amerikanska filmatiseringen av Låt den rätte komma in av regissören Matt Reeves togs emot väl av många kritiker även om några tyckte att den var för osjälvständig i förhållande till den svenska filmen av Tomas Alfredsson. berättelsen ska nu bli tv-serie i USA. Det är TV-kanalen TNT som kommer att producera serien. Jonas Ajvide Lindqvist har tidigare beskrivit sig som en mycket lycklig författare eftersom hans debutroman filmatiserats två gånger, han var nöjd med både den svenska och den amerikanska versionen. En TV-serie på toppen av detta överträffar det mesta som en svensk författare har fått vara med om under sin karriär. Låt oss hoppas att framgångarna leder till att han skriver en uppföljare till boken.

Handlingen i Låt den rätte komma in

Trots att vampyrer är något långt bortom det ordinära framställs de som trovärdiga och möjliga att relatera till. Det gäller framförallt Eli, den vampyr i en ung flickas kropp som är en av bokens huvudpersoner. Bokens mänskliga huvudperson Oscar är en svårt mobbad underdog som genom sin kontakt med en vampyr får ett fasansfullt ess i rockärmen när hans mänskliga plågoandar planerar att utsätta honom för ett hemskt övergrepp. Det hela utspelar sig i Blackeberg, under hösten och vintern 1981. För många 60- och 70-talister är igenkänningsfaktorn och nostalgin en del av charmen med boken. Tidsandan kommer fram tydligt i berättelsen.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *