Filmen om Björn Borg

Sverige är ett ganska litet land, men trots det har Sverige en relativt stark historia vad gäller filmer som har gjort avtryck internationellt. Inte minst Ingmar Bergman förstås men även många andra både bland regissörer och skådespelare. På senare år har till exempel Joel Kinnaman, Noomi Rapace och Alicia Vikander fått en del ganska stora roller. Vikander var t.ex med i Tomb Raider i Hollywood och internationellt. Alicia Vikander belönades ju till och med med en oscar för sina talanger i en film härom året.

Om man vill titta på mycket svensk film så kan abonnemangstjänster som C More vara ett alternativ. Man kan även köpa filmer men det kan bli dyrt. Om man vill låna pengar för att köpa sig ett nytt hemmabiosystem så kan lånjämförelsesidor som enklare hjälpa dig att hitta billigare lån.

Borg

Borg är en påkostad film om den legendariska tennisspelaren Björn Borg. Den handlar om Björn Borgs karriär, men även hans barndom. Filmen är en enklare historia än Björn Borgs riktiga liv, som nog hade kunnat hålla för en hel tv-serie och den försöker inte fånga allt utan riktar in sig på valda delar av Björn Borgs liv.

Mycket av filmen kretsar kring Björn Borgs möte på tennisbanan med den klassiska rivalen John McEnroe, som är en amerikansk spelare som blev känd för ett hett temperament och ett och annat utbrott vid vissa tillfällen mot tennisens domare. Björn Borg och John McEnroe möttes flera gånger i många klassiska dueller, inte minst i Wimbledon, den engelska stora tennisturneringen som avgörs på sommaren varje år en bit utanför London. Huvudrollen som Björn Borg spelas av Sverrir Gudnarson, som är svensk med isländsk bakgrund. Han har fått priser som Guldbaggen tidigare för skådespelande i andra filmer. Till exempel har han en roll i filmen om artisten Monica Zetterlund med titeln Monica Z som höjdes till skyarna.

Som John McEnroe får man beskåda den amerikanska skådisen Shia LeBoef som kanske är mest känd ifrån de tre första filmerna i Transformers-serien där han spelade den manliga huvudrollen. Han har även haft en stor roll i den fjärde (ganska utskällda) Indiana Jones-filmen ”The kingdom of the crystal skull”. Kanske ännu mer känd blev han för ett klipp på youtube där han på ett väldigt argt vis uppmanade sin publik att JUST DO IT och göra det de ville göra och försöka nå sina mål. Han verkade väldigt arg i klippet, vilket kanske gav honom rollen som McEnroe?

En kul detalj med Borg är att som en ung Björn Borg dyker Björn Borgs riktiga grabb Leo Borg upp. Björn Borg är född redan 1956 och är en av de berömda ”56:orna” men trots att Björn Borg passerat 60 – årsstrecket har han en son som när filmen gjordes var ung tonåring. Leo har följt i sin pappas fotspår och siktar även han på en karriär inom tennisvärlden. Han kan knappast få en bättre mentor att rådfråga om tips, tricks och knep för att verkligen lyckas nå toppen inom denna bransch. Filmen är riktigt bra, så se den gärna.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *