Lång historia av framgång för svensk film

Svensk film, svenska filmregissörer och svenska skådespelare har sedan långt tillbaka haft stor internationell framgång. Svensk film har ofta möts av respekt internationellt som resultat av framgångsrika regissörer såsom Victor Sjöström, Ingemar Bergman och Mauritz Stiller. Bland mer samtida regissörer som nått internationell framgång hittar vi bland andra Lukas Moodysson, Jan Troell och Lasse Hallström. Trots att det främst är manliga svenska regissörer som historiskt sett nått störst internationell framgång, är det svenska skådespelerskor som rent historiskt slagit igenom med störst kraft. Bland dessa hittar vi bland andra Greta Garbo, Ingrid Bergman och Britt Ekland. Dessa har i modern tid fått sällskap av stora svenska skådespelare såsom majoriteten av medlemmarna i Skarsgård-familjen, Peter Stormare och Lena Olin, för att nämna några. För att få mer information om svenskt filmhistoria kan du besöka CDON rabattkod där du kan fynda produkter – såsom böcker, filmer och skivor – om ämnet.Lång historia av framgång för svensk film 2

 

 

Fucking Åmål: en omdiskuterad småstadsfilm
Fucking Åmål är en svensk film regisserad av Lukas Moodysson. Handlingen kretsar främst kring karaktärerna Elin – en populär tjej som sägs ha hånglat med alla killar i skolan – och Agnes – en ensam tjej utan vänner, som blir mobbad, och som är hemligt kär i Elin. Filmen utspelar sig i den svenska småstaden Åmål (men är till största del inspelad i Trollhättan) och handlar om att våga vara människa, om att vara tonåring i en stad där alla känner alla och om att hitta sig själv. Innan filmen släpptes möttes den av viss kritik, främst av kommunen Åmål som trodde att filmens titel och handling skulle medföra en negativ syn på staden. Efter filmens stora succé ändrade dock kommunen uppfattning. Succén var inte endast inom Sverige. Fucking Åmål hyllades internationellt och släpptes för biopremiär i minst 25 länder, har vunnit 19 filmpriser och varit nominerade för ytterligare 8 stycken.

 

 

Millenniumtrilogin: bok till film till internationell succé
Millenniumtrilogin är tre böcker skrivna av den svenska författaren Stieg Larsson och som filmatiserades med premiär under år 2009. Filmerna heter samma sak som böckerna: Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden, samt Luftslottet som sprängdes. Handlingen kretsar kring den intelligenta datorhackaren Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist. Filmerna blev en stor succé, såväl nationellt som internationellt, och släpptes i 25 länder utöver Sverige. År 2011 släpptes också en amerikansk nyinspelning av den första filmen. Den amerikanska nyinspelningen släpptes under namnet The Girl with the Dragon Tattoo. Tillsammans har alla fyra filmer vunnit 46 filmpriser och varit nominerade för ytterligare 121 stycken.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *