Ingmar Bergman – en svensk filmlegendar

Det finns ingen svensk filmregissör som har haft ett lika stort genomslag som Ingmar Bergman. Under stora delar av 1900-talet var han ensam i sin klass när det kom till att skriva och regissera filmer av högsta kvalitet. Hans verk togs emot med enorma hyllningar i såväl svensk som internationell press och det satte honom på en piedestal som han, även efter sin död, ännu sitter kvar på. Samtidigt har hans privatliv blivit ifrågasatt och många som arbetade med honom vittnar om hans lynniga sinnelag och märkliga arbetsmetoder. Det står klart att Ingmar Bergman kommer att fortsätta att vara en omdiskuterad person i många år framöver.

896px-bergman_sjostrom_1957Ingmar Bergman föddes i Uppsala där han också spenderade sina första levnadsår, men det var i Stockholm som han skulle växa upp. Han bodde i ett hem med fadern, en sträng präst, som stark influens. Det skulle tidigt introducera Bergman till en tankevärld av liv och död som sedan följde honom på ett både personligt och professionellt plan. Bergman blev tidigt anställd på Dramaten som regissör där hans teaterföreställningar väckte stor uppmärksamhet. Snart fick han också chansen att göra filmer för SF och där visade han tidigt sitt sinne för dramaturgi och estetik.

Ingmar Bergmans tidiga verk, till exempel Hets, blev visserligen välmottagna av kritikerkåren, men det var ändå hans senare filmer som skulle bli odödliga. Särskilt Det sjunde inseglet har nämnts som en av de allra bästa filmerna någonsin – inte bara i Sverige utan även i ett globalt perspektiv. Andra filmer som kan nämnas är Smultronstället och Persona som båda har gått till historien som två av Bergmans starkaste verk. Det långa eposet Fanny och Alexander är en annan film som har haft en stor genomslagskraft.

Bergmans eftermäle har varit intensivt och omdebatterat. Det har blivit särskilt relevant i ljuset av vittnesskildringar och berättelser från människor som stod Bergman. De talar om en närmast neurotisk perfektionist som var besatt av att varje liten detalj skulle vara rätt. Många kritiker menar att det var en väsentlig del i Bergmans framgångsrika regissörskap. Du behöver inte vara en perfektionist av Bergmans kaliber för att vilja ha det snyggt därhemma. Med rätt badrumsinredning kan du vara säker på att du får kvaliteten ditt hem förtjänar.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *