Malik Bendjelloul och det svenska dokumentärundret

I Oscars-galan finns ett segment, ”in memoriam”, som är tillägnat de människor som varit med och bidragit med sin kreativa gnista till filmscenen, men tyvärr gått bort. I 2015 års upplaga hyllades bland annat Robin Williams och Maya Angelou, men även den Svenske filmskaparen Malik Bendjelloul. Innan Malik tog steget ut till Hollywood var han redan vida erkänd i journalist- och tv-sammanhang. Han arbetade bland annat som frilansare och reporter för det populära kulturprogrammet Kobra. Malik var i även inblandad i produktioner för SVT och jobbade som programledare för programmet Gomorron Sverige. Det var dock i samband med Searching for Sugar Man som hela världen fick upp ögonen för hans berättarteknik. Här fick han visa han sin förmåga att hitta gripande historier att dela med sig av dem.

Searching for Sugar Man
I dokumentärfilmen Searching for Sugar Man berättar Malik Bendjelloul historien om Sixto Rodriguez, en bortglömd amerikansk musiker som var aktiv i början av 70-talet. Rodriguez upplevde inte någon vidare framgång i sitt hemland, men vad han inte visste var att han var extremt populär i Sydafrika. Under 90-talet bestämde sig några Sydafrikanska fans att ta reda på sanningen bakom myterna som omgärdade den mytiska Rodriguez. Han ryktades bland annat ha begått självmord på scenen. Dokumentärfilmen skildrar jakten på den försvunna musikern och blev belönad med ett flertal prestigefyllda priser, bland annat en Oscar för bästa dokumentärfilm. Searching for Sugar Man bidrog även till att återuppliva Sixto Rodriguez karriär. Den tidigare bortglömda musikern turnerar nu världen runt med både nytt och gammalt material.Malik Bendjelloul och det svenska dokumentärundret 1

Efter succén
Malik Bendjelloul upplevde enorm framgång, blev belönad med de största priserna och var ansedd som landets mest lovande filmskapare. Han bjöds in till Sommar i P1 där han berättade om det fyra år långa arbetet bakom dokumentärfilmen och de motgångar han stötte på. I Maj 2014 chockades världen med beskedet om Maliks självmord. Hans bror Johan bekräftade i media att Malik lidit av depression under en kort period och han blev sedermera begravd på Skogskyrkogården i Stockholm. Malik blev hyllad under Oscarsgalan ”in memoriam” och sorgligt nog kommer världen inte få uppleva fler verk från denna talangfulla och passionerade filmskapare.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *