Svenska skådespelare som medverkat i Xbox-spel

Skådespelare brukar framförallt förknippas med film och teater, men det finns även andra jobb för den som sysslar med agerande av olika slag. Ett exempel på annorlunda uppdrag som många skådespelare tar sig an är dataspel, och det finns flera svenskar som är involverade i branschen på olika sätt. Röstagerande, filmgestaltningar eller källor till inspiration – filmskådespelare och tv-spel går ofta hand i hand.

Om du själv gillar att spela kan du hitta ett flertal Xbox One spel där svenska skådisar eller skapare har varit involverade på ett eller annat vis. Ett av de senaste exemplen är Alicia Vikander som gjorde sin egen tolkning av den klassiska spelhjältinnan Lara Croft i filmen Tomb Raider. Trots att Vikander hade stora skor att fylla efter Angelina Jolies succé i rollen, gjorde hon ett så bra jobb att det ryktas om en uppföljare inom en snar framtid som fansen kan se fram emot. Vikander har särskilt hyllats för att ha gjort Croft mycket mer verklig och trovärdig än Jolies kyliga och lätt otillgängliga tolkning.

Från spel till film och tvärtom

En annan svensk skådis som även han tacklat spelvärlden är Peter Stormare som när han inte spelar in musikvideor med hårdrocksgrupper som Sabaton eller Lindemann även gör voiceovers i dataspel. Redan 2002 satte han igång med att gestalta olika karaktärer i spel och har sedan dess gjort framträdanden i storsuccéer som Quake, The Elder Scrolls, LEGO: Jurassic World och Destiny 2, för att bara nämna några få. I USA har Stormare fått närmast kultstatus och det är ingen slump att han ofta får spela skurkar både på vita duken och i Xbox-spel.

Några ord bör även ägnas åt de svenska spelutvecklare som skapat framgångsrika alster som är baserade på filmer. De spännande filmerna Pitch Black och The Chronicles of Riddick fick en sådan stor fanskara att de kompletterades med välgjorda spel, där huvudrollsinnehavaren Vin Diesel lånade ut sin röst till den populära anti-hjälten Riddick.

Det finns också ett svenskt tv-spel, Minecraft, som planeras att hamna på vita duken efter många år av rykten och hemlighetsmakerier såväl som förseningar på grund av pandemin. Den första trailern har dock släppts och ett premiärdatum förväntas utannonseras i dagarna.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *