Framgångsrika filmer från Sverige

Sverige röner framgångar inom film. Med hjälp av internationella stjärnor som Alexander Skarsgård och Alicia Vikander fortsätter vårt lilla land att vara ständigt aktuellt på filmkartan. Trots att vi har många stora filmstjärnor i Hollywood så har vi dock inte fått lika stor framgång med svenskproducerad film. Det finns självklart ett par undantag, vad sägs bland annat om Det sjunde inseglet, Ingmar Bergmans storfilm med Max von Sydow i huvudrollen. Även Bergmans film Persona fick stor uppmärksamhet när den släpptes 1966 och han är idag en ikon inom filmvärlden. Vad har vi då för filmer under 90- och 2000-talet som blivit framgångsrika utanför Sveriges gränser?

Svensk film på 90- och 2000-talet

De flesta storfilmerna från Sverige hör sorgligt nog till historieböckerna. Välkända filmer som Nybyggarna, Fanny och Alexander och Scener ur ett äktenskap hör alla till 70- och 80-talet. Under 90-talet fick svensk film in några fullträffar som skapade reaktioner, även internationellt. År 1992 kom Colin Nutleys Änglagård och 1998 kom Lukas Moodyssons Fucking Åmål, två filmer som fortfarande tillhör svensk filmhistoria. Under 2000-talet kom Lukas Moodyssons med ett par filmer där två stycken blev särskilt uppmärksammade: Tillsammans och Lilja 4-ever. Speciellt Lilja 4-ever kom att vinna ett flertal priser över hela världen och gav huvudrollsinnehavaren Oksana Akinshina en guldbagge. De som gillar att varva film med litteratur kan ta del av ljudböcker på svenska, en allt mer populär form av underhållning och avslappning. Speciellt radio-teater på ljudbok är att rekommendera för dem som vill ha något att göra på en lång resa och inte har möjligheten att köra igång en film.

meningenmedhugo.se

Svenska film i framtiden

När man tar en närmare titt på svensk film kan man konstatera att kvaliteten går uppåt och även att fler filmer blir internationellt erkända. Bland annat så gjorde filmatiseringen av Män som hatar kvinnor att flera svenska skådespelare fick möjligheten att träda in i Hollywood. Även filmatiseringen av Jens Lapidus Snabba Cash gjorde så att bland annat Joel Kinnaman och Matias Varela fick möjligheten att visa sina talanger. Kinnaman har sedan dess varit med i massor av storproduktioner och fick bland annat huvudrollen i Robocop som släpptes 2014. Den nyblivna pappan Matias Varela var bland annat med i storfilmen Point Break, en re-make av den populära filmen från början av 90-talet med Patrick Swayze och Keanu Reeves i huvudrollerna. Mest ser det ut som det är filmatiseringar av svenska böcker som får mest framgång utanför gränserna. Skräckfilmen Låt den rätta komma in och Leif GWs huvudkaraktär Everett Bäckström är ytterligare två exempel på detta.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *