Lisbeth Salander

Sverige har länge legat i framkanten vad gäller IT-utveckling, men med den nya teknologin kommer även nya faror. Risken att utsättas för cyberbrottslighet är idag hög för företag. I filmens värld kanske Lisbeth Salander är den bästa porträtteringen av en hacker som kan ta sig in i alla system och orsaka enorm skada om illvilja finns. Även i verkligheten finns oerhört kompetenta datagenier som använder sina kunskaper för att stjäla kreditkortsuppgifter, företagshemligheter, tömma bankkonton samt infektera tiotusentals datorer för att använda som en armé av zombiedatorer. Det är långt ifrån alltid det räcker med antivirus och komplexa lösenord för att kunna sova tryggt om nätterna. Det är rekommenderat att låta proffs förbättra och säkra upp ditt system.

iStock_000083789009_SmallAnonyma hackerkollektiv orsakar skador för miljoner

Idag finns faror som de flesta inte känner till. Alla vet att man kan få virus och att man kan få sin mail och Facebook-konto hackat. Känner du till att det finns så kallade rootkit som inte går att ta bort från datorn, samt trojaner som ditt antivirusprogram inte kan upptäcka och som gör att hackaren kan läsa allt du skriver, lyssna på dig via mikrofonen och se dig i webbkameran? Den läskigaste sortens malware kan till och med förvandla din dator till en så kallad brute force attacker av andra nätverk. Det kan medföra juridiska problem för dig när ett angrepp på företag eller myndigheter undersöks och spåren leder till din IP-adress. För att inte råka riktigt illa ut är det en bra idé att agera förebyggande. företag som holm security hjälper dig med it-säkerhet. De kan förebygga ovannämnda scenarios genom att implementera avancerade brandväggsregler, hierarkiska strukturer av behörighetsnivåer samt sofistikerade trafikövervakningsprogram som larmar om ditt nätverk plötsligt skulle få misstänkta anslutningar eller utgående trafik.

Hackers kan göra både gott och ont

Kunskap i sig är aldrig något positivt eller negativt – Allt handlar om hur den utnyttjas. Idag finns det en oerhört stor kunskap hos många människor kring datorer, datasäkerhet och vilka säkerhetsbrister som kan utnyttjas. Vissa väljer att utnyttja sina kunskaper till att lura andra på pengar, stjäla hemligheter eller störa ut viktiga samhällsfunktioner. Andra väljer att arbeta för att skydda företag, privatpersoner och myndigheter mot datorangrepp. Inget är dock svart eller vitt – Det finns även hackers som arbetar på en del projekt för att skydda privatpersoner samtidigt som de använder sig av tveksamma metoder för att exempelvis lura till sig viktig trafik till sina hemsidor. Klart är iallafall att många företag söker verklighetens Lisbeth Salander, människor med spetskompetens inom data- och IT-säkerhet. Ofta anlitar företag riktigt duktiga hackers för att de ska bryta sig in i det egna systemet. Lyckas hackern så kan företaget täppa igen säkerhetsbristen som har utnyttjas. Misslyckas hackern kan företaget åtminstone känna sig relativt trygg med att det inte finns några större säkerhetsproblem.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *