Katniss Everdeen och The Hunger Games

Hungerspelen är filmserien baserad på boktrilogin av Suzanne Collins som slog världen med häpnad. Detta är en film med en stark kvinnlig huvudroll som dessutom tog upp allvarliga teman som lojalitet, kamp för överlevnad och korrupta regimer. Vi får följa Katniss Everdeens kamp för överlevnad i the Hunger games, en av Huvudstaden införd tv-sänd tävling som går ut på att överleva, mot alla odds. Den sista överlevande vinner ära och deras hemdistrikt får ett år med extra privilegier. Jennifer Lawrence porträttering av Katniss är fantastisk, hon är stark och sårbar på samma gång. Dessutom ledde rollen till hennes genombrott och hon är numera en stolt innehavare av en Oscarstatyett som hon fick för sin roll i Silver Linings Playbook.

Kort analys av Hunger Games

Hunger Games sägs vara inspirerad av den japanska filmen Battle Royale och det finns vissa likheter. Framförallt grundtanken att ungdomar bekämpar varandra för att överleva och hur allianser skapas och bryts i fruktansvärda HungerGamesPoster situationer. Battle Royale saknar dock de politiska undertonerna vi kan se i Hungerspelen. Filmen kan ses som en kritik av vad som skulle kunna ske i ett samhälle där makten är centrerad kring en person, i detta fall presidenten Snow, genialt spelad av Donald Sutherland. Det är också intressant hur Katniss kamp går från att ensam överleva de första hungerspelen till att i slutändan använda sin berömmelse till att förändra världen hon lever i. Det är inte konstigt filmerna och böckerna blivit så populära, då de tar upp både existensiella frågor som hur man skapar sig en identitet även i de mest påfrestande situationer, men även större frågor tas upp som hur ett demokratiskt samhälle kan skapas. Då är det kanske inte konstigt att höra att en M-politiker sägs vara inspirerad av filmerna.

Vad gör de nu?

Filmerna om Hunger Games har gjort flera av skådespelarna till superkändisar. Jennifer Lawrence har som tidigare nämnt vunnit en Oscar och också blivit nominerad till flera andra filmpriser som Golden Globes. Dessutom är hon ansikte för Dior, vilket gjort att hon alltid är snyggt klädd på röda mattan. Jena Malone har blivit mamma, Jena spelade Johanna Mason, som vid sitt första möte med Katniss klädde av sig naken i en hiss. Trots hennes försök att göra Katniss obekväm blir hon en god bundsförvant och hjälper Katniss vid flera tillfällen. Även Amandla Stenberg har en karriär som är intressant att följa. Hen spelade Rue, Katniss första bundsförvant i hungerspelen, men är nu en tongivande feministisk röst i Hollywood. Amandla använder sin plattform till att prata med sina fans om sexism, rasism och andra tunga ämnen på ett så påläst sätt att hen blev utnämnd till Feminist of the year av Ms Magazine. Hen har även kommit ut som icke-binär person som föredrar att bli kallad vid ett könsneutralt pronomen. Tragiskt nog avled Philip Seymor Hoffman under inspelningarna av sista filmen i serien, men hans porträttering av Plutarch Heavensbee sjuder av liv.

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *