Ted – för kärlekens skull

Sverige har genom åren producerat många bra filmer som nått framgång både nationellt och utanför landets gränser. I samband med det har vi även fått fram många skickliga och talangfulla skådespelare, och i [i]Ted – för kärlekens skull[/i] hittar vi medverkande skådespelare som Jonas Karlsson, Hanna Alström och huvudrollen som Ted spelas av Adam Pålsson. Adam Pålsson ger ett väldigt trovärdigt intryck som Ted, och med det långa håret samt sjuttiotalskläderna blir han faktiskt ganska lik även utseendemässigt. Du som ska på fest med musiktema kan titta in hos partykungen.se där du kan hitta både peruk och kläder som ligger rätt i tid.

En talang i såväl musik som tennis

Filmen utspelar sig från början i tonårsåldern då Ted var intresserad av både tennis och musik, och hans ambition var att bli en stjärna inom båda områden. Alla vet vi hur musikalisk Ted Gärdestad var och vilka hits han framförde, men det är inte alla som känner till att han faktiskt var väldigt skicklig även på tennis. Som fjortonåring var han Sveriges näst bästa tennisspelare efter vännen Björn Borg, som i filmen spelas av Ludvig Lindblom.

Utrymme ges för både karriär och Ted som person

Filmen skildrar Ted Gärdestads liv, såväl hans karriärmässiga liv som det privata, tillsammans med brodern Kenneth. Filmen känns väldigt personlig och tar verkligen fram de psykiska svårigheter Ted hade och hans försök att hitta sig själv via olika resor och vägar fram. Filmen känns väldigt ärlig och man får lära känna Ted och hans historia på ett personligt plan. Han porträtteras som en nyfiken och entusiastisk person med humor, och samtidigt som han ville stå på scen hörde han inte hemma i den ytliga värld som kändisskapet kan medföra. Vi får även ta del av syskonbandet mellan Ted och Kenneth och hur viktiga broderns texter var för Ted, samt om musikbranschens försök att få Kenneth ersatt med redan professionella låtskrivare.

Kuriosa om filmen

I filmen finns det en del kuriosa som är värd att ta upp. Bland annat följande:

  • Lotta Ramel som tidigare varit flickvän och fru till Ted, spelar sin egen mamma i filmen.
  • En annan svensk kändis, nämligen Niklas Strömstedt, spelar rollen som sin pappa Bo Strömstedt.
  • Adam Pålsson både sjunger och spelar gitarr i filmen, men den detaljmedvetna med vetskap om att Ted var vänsterhänt, kanske noterat att Adam spelar med höger hand. Detta sägs dock produktionen ha varit medvetna om, men att det fick vara så eftersom de ville att Adam skulle få spela på ett så naturligt sätt som möjligt.

Omdömen och utmärkelser

Filmen har fått bra recensioner och har ett högt betyg på IMDB (7,1/10). Ulrika Von Vegesack fick en guldbagge för Bästa Scenografi för filmen.

Filmen hade biopremiär i januari 2018 och går nu exempelvis att se med abonnemang på Cmore eller att hyra på Viaplay.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *