Wonder Woman

Vissa av oss har nog redan bokat in 23 juni 2017. Varför undrar ni kanske? Jo, för att då har äntligen DC Comics Wonder Woman svensk biopremiär. Wonder Woman är amasonen som lämnar sitt ö-paradis för att upptäcka världen och kanske bekämpa lite kriminalitet på vägen. Gal Gadot, känd från the Fast and the Furious-filmerna spelar Diana Prince/Wonder Woman, men det finns även ett svenskintresse i filmen. en svenska är med i Hollywoodfilmen, Madeleine Vall heter hon och hon spelar Egeria, en av amasonkrigarna på Wonder Womans hem-ö. Hon säger att hon tränat stenhårt inför inspelningarna, något hon borde vara van vid eftersom hon tidigare var professionell thaiboxare.

gal_gadot_2016_by_gage_skidmoreEn aktuell superhjälte.

Wonder Woman är en av de första kvinnliga superhjältarna och historien bakom hennes tillkomst är hur spännande som helst, så skaffa en snygg matta, slå dig ner bekvämt på den och fortsätt läsa! Visste du till exempel att Wonder Woman gjorde sin seriedebut redan 1941? Trots att hon har över 80 år på nacken känns hon så modern. Mycket av det kan bero på att hon skapades av William Moulton Marston (som även är mannen bakom lögndetektorn) och hans fru Elizabeth Holloway Marston. Dom var båda feminister och levde ett ganska okonventionellt liv. Ryktet säger att Wonder Womans utseende är baserat på parets gemensamma älskarinna. Kanske är det därför Wonder Woman fortfarande är relevant, för att människorna som skapade henne bröt mot normer, och var kreativa i en tid då det inte fanns särskilt mycket utrymme för det. Det var också i början av 1940-talet kvinnor i USA började förvärvsarbeta och en kvinna som gjorde det oväntade var nog precis vad tidsandan behövde.

I modern tid

Nyligen fick vi se när Wonder Woman dyker upp i Batman Vs. Superman, en försmak inför sommarens film och inför kommande Justice League-filmer. Enligt många filmkritiker var Gal Gadot dessutom höjdpunkten i en i övrigt brutalt sågad film. Wonder Woman är på väg in i en ny tid, och med sitt lasso, som fungerar som ett sanningsserum, med armbanden som används för att slå bort kulor, med tiaran som kan användas som kastvapen, och med sin styrka är hon mer välkommen än någonsin. Det är uppiggande att veta att filmen har en i övrigt kvinnodominerad rollbesättning speciellt efter senaste årens diskussioner om hur mansdominerad branschen är och hur få vettiga roller det finns för kvinnor i Hollywood. I en tid då kvinnors rättigheter urholkas världen över, är det upplyftande att se en amason som Diana Prince ta sin plats i en annars mansdominerad superhjältevärld. Vi kanske till och med behöver henne mer än någonsin!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *