Sällskapsresan-filmerna

Få svenska filmer har blivit så uppskattade som Lasse Åbergs komedier om antihjälten Stig-Helmer Olsson. Filmerna har blivit en del av det svenska kulturarvet och vissa repliker är så välkända att nästan alla har hört dem. “Jag kan flyga, jag är inte rädd” och “Tyngden på dalskidan, älskling” är några av de mest klassiska. Den som ännu inte har sett filmerna har alla möjligheter att ta igen förlusten hemma i soffan, filmerna finns tillgängliga på dvd samt hos flera streamingtjänster. Använd gärna bra hörlurar när du tittar, så riskerar du inte att missa några av de roliga replikerna. Här kommer en översikt av Sällskapsresan-filmerna.

Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på hotellet

Huvuddelen utspelar sig på den fiktiva semesterorten Nueva Estocolmo på Gran Canaria där Stig-Helmer Olsson (Lasse Åberg) och Ole Bramserud (Jon Skolmen) finner varandra då de oväntat tvingas dela rum på hotellet. Filmen driver med de många klichéer som omger charterresor. Bland annat charmar den snygge reseledaren Lasse Lundberg (Ted Åström) resenärerna i sin solgula resebyråkostym ombord på transferbussen, medan det nygifta paret Storch (Svante Grundberg och Eva Örn) vill försäkra sig om att det verkligen finns svenskt kaffe på hotellet där de ska bo. Med på resan finns också Robban “Partille” Söderberg (Weiron Holmberg) och Bertil “Berra” Olsson (Sven Melander), som mest är intresserade av att supa så billigt som möjligt.

Sällskapsresan II – Snowroller

Här driver Lasse Åberg med skidturismen i de schweiziska Alperna. Den oerfarne Stig-Helmer åker denna gång på skidsemester till orten Kirchberg tillsammans med vännen Ole. På grund av överbokning tilldelas Stig-Helmer ett minimalt rum i det så kallade annexet. Vi får bland annat följa familjen Jönssons äventyr i skidbacken, liksom den flörtige reseledaren Nalle (Jan Waldekrantz) och hans after ski-aktiviteter.

SOS – En segelsällskapsresa

Som titeln antyder utspelas denna film från 1988 i båtmiljö. Stig-Helmer och Ole hamnar på en snobbig midsommarfest i Stockholms skärgård, men ingen av dem har några kunskaper om båtar. Johan Rabeaus och Ewa Fröling spelar överklassparet Henkan och Madde, som skickar ut Stig-Helmer på vindsurfing vilket leder honom rätt ut mot öppna havet.

Den ofrivillige golfaren

Stig-Helmer åker till Skottland för att lära sig att spela golf. Bakgrunden är ett vad mellan golfklubbsordföranden Bruno Anderhage (Mats Bergman) och galleriägaren Mette Guldbrandsen (Hege Schøyen). Mette anser att vem som helst kan slå Anderhage i golf och satsar därför en miljon kronor på att Stig-Helmer, som aldrig spelat golf förut, kan slå den mallige Anderhage. Vännen Ole följer förstås med till Skottland.

Hälsoresan – En smal film av stor vikt

Stig-Helmer inser att han väger för mycket och Ole har problem med hjärtat, därför åker de båda till det krisande hälsohemmet Granhedsgården, som moderniserats och döpts om till Gustav Vasa Spa. Bruno Anderhage dyker upp igen, nu som kund till Oles reklamfirma, och vill göra bantningschips av hönsfoder. “Hälsoresan” hade premiär 1999.

The Stig-Helmer Story

I den hittills sista filmen om Stig-Helmer från 2011 berättar han för Ole om sitt liv som ung i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Särskilt minns han frälsningssoldaten Annika (Ida Högberg), sitt livs största kärlek.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *